תוצאות חיפוש

שביל ישראל מקטע 21:
תל אפק – מצפה מודיעין

שביל ישראל עובר בשדות חקלאיים, יערות מוצלים וגבעות עם נקודות תצפית על השפלה. בדרך חולפים ליד מבנים מרשימים ופחות מוכרים המעידים על ההסטוריה של האזור.

למקטע הקודם למקטע הבא

אורך המסלול כ-25 ק"מ, יש אפשרויות קיצור.
עונה מומלצת סתיו, חורף, אביב.

אופי המסלול (להולכים מצפון לדרום) בחלקו הראשון, הצפוני – המסלול מישורי. בחלקו השני, מאלעד דרומה – עובר על גבעות נמוכות. ההליכה ברובה על שבילים רחבים ונוחים, חלקם חשופים לשמש וחלקם ביערות מוצלים.

נקודת התחלה (מצפון לדרום) שער הכניסה לגן לאומי אפק.
נקודת סיום (מצפון לדרום) מצפה מודיעין.
נגישות לתחבורה ציבורית כביש פתח תקוה-ראש העין, לא הרחק מתל אפק. כביש 443 ליד מצפה מודיעין.

📌 לרכישת אוגדן המפות של שביל ישראל באיכות הדפסה מעולה ובאריזה נוחה וקלילה

מפת המקטע להורדה
📍מפה מעודכנת לקטע בין יער שוהם לתל אפק
מידע על מלאכי השביל
מדריך שביל ישראל בשפלה וירושלים 
(מקטעים 21-30)
העמוד הראשי של שביל ישראל

תיאור המסלול

📍שימו לב, מסלול שביל ישראל במקטע זה השתנה. פרטים בכתבה

מהגן הלאומי תל אפק, יוצאים דרומה בשולי כביש הכניסה לגן. ממשיכים ללכת עד למפגש עם כביש 483. לאחר חציית הכביש, מתקדמים דרומה והולכים על דרכי עפר בין שדות חקלאיים. כאשר מגיעים לנחל שילה, מתקדמים עם השביל על הגדה הצפונית של הערוץ עד לנקודה שבה הוא חוצה את הערוץ אל שטחי המטעים של מושב כפר סירקין. הולים קטע קצר בשולי מטע, עד לשער צהוב – לצידו פונים שמאלה ונכנסים אל בין בתי המושב.

עם רחוב הכלנית חוצים את המושב, בדרכינו כדאי לשים לב לשילוט הסבר לצד כמה מבנים, על ההיסטוריה של המושב. בקצהו הדרומי של רחוב הכלנית פונים שמאלה, ויוצאים מהמושב לצד שער צהוב אל דרך סלולה שתיקח אותנו אל מתחת לגשר שעליו עובר כביש 471, כביש שמחבר בין אלעד לפתח תקוה.

בצידו הדרומי של הגשר פונים ימינה אל דרך עפר – מכאן השביל עוקף את האתר העבודות והפיתוח לסלילת קו הרכבת המזרחי ובנייתה של תחנת הרכבת אלעד.

לאחר הליכה קצרה על דרך העפר למרגלות הסוללה של כביש 471, פונים שמאלה אל תוך ״שרוול מעבר בטיחותי״ ועוברים בין שתי גדרות עשויות פלסטיק כתום אל מעבר לאזור העבודות. לצד עמוד חשמל גבוה פונים שמאלה בשולי שדה, ומקיפים אותו כאשר משמאלינו נמצא שטח הבנייה של תחנת הרכבת. בצידו הדרומי של השדה, מגיעים לסוללת עפר. השביל עולה על סוללת העפר, ופונה ימינה להליכה קצרה על גב הסוללה כאשר ערוץ נחל מזור משמאלינו. בקצה המערבי של הסוללה יורדים לדרך עפר ופונים שמאלה. הדרך הלבנה מקיפה שדה ובסיום ההקפה השביל עולה על גשר שנבנה לאחרונה, כדי לאפשר חציה בטוחה של מסילת הרכבת למטיילים וחקלאים.

מרחק קצר מקצהו המזרחי של הגשר, פונים ימינה אל דרך שעוברת בין מטעי פירות של חקלאים ממושב מזור. לצד הדרך שילוט ״קטפת = גנבת״, ללמדינו על הנזקים שנגרמים לחקלאים מפרות שנקטפים על ידי העוברים בדרך. בזמן התיאום של תוואי השביל ובקשת המעבר בדרך הזו ממזכירות מושב מזור, צוות סימון השבילים של החברה להגנת הטבע התחייב בשם המטיילים בשביל ישראל כי הם ״אינם נוטלים פירות ללא רשות, ולכן אל לכם לדאוג מהעברת השביל בין המטעים'.

לאחר כמה דקות הליכה על דרך העפר, מגיעים לצומת שלצידה עצי אקליפטוס גבוהים. בצומת, השביל פונה שמאלה ועובר לצד כרם ענבים, ממשיך מזרחה ועולה עם דרך עפר משובשת אל גבעה שמראשה נוכל לצפות אל מעבר לכביש 6 ו-444 על ה״מאוזוליאום של מזור״ – מבנה קבורה רומי ייחודי ומרשים ששרד במלוא קומתו. בחזיתו הצפונית של המבנה אכסדרה – כעין מרפסת בנויה שבה שני עמודי שיש תומכים את תקרת המבנה.

מכאן ממשיך השביל דרומה, עובר מהאזור החקלאי אל אזור מיוער, נטוע בעיקר בעצי אורן. לאחר כברת דרך, השביל פונה ימינה ועובר לצד מבנה בנוי אבנים. כפי הנראה שימש המבנה כעמדת שמירה על מחצבות האבן שפעלו באזור משנות ה-50 ועד לשנות ה-90 של המאה שעברה – כאשר עד מלחמת ששת הימים (1967), הגבול המזרחי של מדינת ישראל עם מדינת ירדן עבר לא הרחק מכאן.

לאחר הליכה קצרה, מגיעים לקיר אבן טבעי שנשאר במקומו בתוך מחצבה נטושה. החורים בקיר הם חורי קינון של שרקרקים – הקן בנוי כמחילה אופקית הנחפרת בקיר העפר, ואורכה כשני מטרים! שני בני הזוג משתתפים בפעולת החפירה הנמשכת כשבועיים, והם מתקדמים 10-30 ס"מ ביום. בקצה המחילה נחפר "חדר הטלה" שקוטרו כ-20 ס"מ ואינו מרופד כלל, אך שני בני הזוג לנים בו, ופולטים בו את צנפותיהם, כך שבקרקעיתו מצטברת שכבה של שיירי חרקים (כנפיים ורגליים), ועליה מוטלות הביצים, 4-7 במספר. השרקרק מרבה לאכול דבורי-דבש, ולכן הוא נחשב מזיק. אבל הוא לוכד גם צרעות מזרחיות ("דבורים"). עם זאת, עתידם של השרקרקים אינו מובטח: הדיאטה שלהם, המבוססת על דבורים, יוצרת קונפליקט חריף עם החקלאים. בנוסף, השרקרקים תלויים בקירות עפר לקינון ובשטחי בתה פתוחים לצייד, והללו מתמעטים. (עוד פרטים באתר הצפרות הישראלי).

לאחר כמה דקות הליכה נוספות, חוצים בצומת מרומזר את צומת המחצבות, ומטפסים אל גבעות מיוערות. בדרכינו נראה לצד השביל מתקנים ששמשו את המחצבות שפעלו כאן, מצפון נראה מבנה תעשייתי – זהו מסוף הטענה של רכבת. שלוחת רכבת ייעודית נכנסה בזמנו אל שטח המחצבות על מנת להטעין חומר חציבה שבחלקו היה מיועד לבניית שובר הגלים בנמל אשדוד (מאוחר יותר התברר שהאבנים שנחצבו במחצבת טירת יהודה לא התאימו בגודל ובאיכות לבניית שובר הגלים, והאבנים למטרה זו הובאו ממחצבת בנימינה). מראש הרכס תצפיות יפות מערבה אל אזור גוש דן ושדה התעופה בן גוריון.

לאחר שהשביל יורד מהרכס הוא ממשיך דרומה ונכנס אל שוהם. השביל עובר בין בתים, פארק, מרכז מסחרי, טיילת וגינה קהילתית ויוצא משטח הישוב במעבר להולכי רגל מתחת לכביש 444.

לאחר הליכה קצרה מזרחה ביער ברקת (שוהם), מגיעים אל אתר ארכיאולוגי – חורבת תנשמת. במקום התגלו שרידי כנסייה ביזנטית ובהם רצפות פסיפס.  אתר מעניין נוסף בשטח היער גם דרכו עובר השביל, גבעת הספלולים. בראש הגבעה מרפסת תצפית ואתר הנצחה לחיל גיא סודאי שנפל בלבנון ב 1994.

מהגבעה השביל יורד אל שוליו של שדה חקלאי, לצד עצי שיזף יפים, שימשיכו ללוות אותנו גם בהמשך הדרך אל תל חדיד. הולכים בנוף של גבעות נמוכות משובצות בשרידי בוסתנים – עצי זית ומשוכות צבר. חוצים את כביש 6 לצידו המזרחי מתחת לגשר.

כרם עצי זית שבעי שנים מסמן שאנחנו מרחק דקות עלייה בודדות מראשו של תל חדיד. מראש התל, תצפית אל מרחבי בקעת לוד – שדה התעופה ומעבר לו מגדליה של העיר תל אביב. מהתל אל מצפה מודיעין הולכים בתוך יער נטוע – שוליו הצפוניים של יער בן שמן.

חוצים את כביש 433 מתחת לגשר, וכבר אנחנו לצדו של מגדל התצפית – מצפה מודיעין, נקודת הסיום של המקטע. במקום יש מים, שירותים וחניון פיקניק.

נקודות עניין לאורך המסלול תל אפק, נחל שילה, כפר סירקין, תצפית על מאוזוליאום מזור, חורבת תנשמת, גבעת הספלולים, תל חדיד, מצפה מודיעין.

📌 לרכישת אוגדן המפות של שביל ישראל באיכות הדפסה מעולה ובאריזה נוחה וקלילה

מפת המקטע להורדה
📍מפה מעודכנת לקטע בין יער שוהם לתל אפק
מידע על מלאכי השביל
מדריך שביל ישראל בשפלה וירושלים (מקטעים 21-30)
העמוד הראשי של שביל ישראל

כתב: איציק בן דב, רכז סימון שבילים, החברה להגנת הטבע.

רוצים לשמור יחד על השפלה?

בואו להיות חברים להגנת הטבע

הצטרפו עכשיו