מה קורה לפרחים בשנת בצורת כמו השנה?
השנה, במרבית האזורים, ירדו 50-70% מהגשמים לפי הממוצע הרב-שנתי. הנתונים הקשים האלו גורמים לכך שהצמחייה העשבונית דלילה ונמוכה, וגם עונת הפריחה של האביב הנוכחי תתקצר. בחלק מהמקרים, כמו בדרום הארץ, לא יפרחו פרחים.
המצב הזה משפיע על חיות הבר. למשל, הצבי הארץ ישראלי, שגם כך נאבק על הישרדותו, נהנה מפחות אוכל זמין. גם עופות המקננים בשטחים פתוחים, ובייחוד המינים שאוכלים בשטחי בתה, זוכים לפחות מקורות מזון להאכלת הגוזלים או האפרוחים שלהם. זוהי דוגמה קשה לאתגרי האקלים שכבר לגמרי כאן, אף שבישראל הרשויות אינן עושות מספיק כדי להתמודד איתן.
🌷ועדיין, בעונה הזו הטבע שופע – וכדאי לנצל כל זמן פנוי כדי ליהנות מהפריחה המרהיבה, לפני שהשרב יגיע והפרחים יקמלו. מזג האוויר הנעים בימים אלו מזמין אותנו לצאת עם המשפחה לחיק הטבע, ובעיקר לטבע הקרוב לבית, כדי ליהנות ממנו באופן יומיומי.
🌷לפניכם שלושה מסלולי טיול שיאפשרו לכם לחוות את הפריחה המגוונת, בקרבה לעיר. עם זאת, שימו לב, במסלול האירוסים בנתניה כבר לא תמצאו פרחים השנה.
🌷בבקשה זכרו לשמור על הניקיון, לא לקטוף פרחי בר ולהישאר בשבילים המסומנים, כדי שנוכל להמשיך ליהנות מהטבע גם בעתיד.
1. בריכת ממילא, ירושלים
בלב ירושלים, בסמוך לשכונת ממילא ההיסטורית, נמצאת בריכת ממילא – מאגר מים גדול ועתיק שהוקם בתקופה הביזנטית וכוללת בחלק מהחורפים גם ראשני קרפדות. מדובר בפינת חמד, המוכרת לירושלמים רבים, לצד גן העצמאות.
הבריכה הייתה חלק ממערכת אספקת המים של העיר. סביב הבריכה יש בית קברות מוסלמי עם חורשה שבה עצים מגוונים כולל עצי אלה אטלנטית וותיקים וצמחייה עשבונית מגוונת גדלה כאן גם כן. החורשה אטרקטיבית בעיקר למגוון גדול של עופות מקומיים ונודדים.
ההליכה סביב הבריכה מציעה נוף מרהיב של חורשות עצים, פרחים עונתיים ופינות ישיבה מוצלות. זהו מקום מושלם לפיקניק משפחתי וללמוד על ההיסטוריה העשירה של ירושלים. בימים אלו משקמת רשות העתיקות את קירות הבריכה ופועלת לתחזוקת המקום, תוך שימור צמחיית הכתלים הוותיקה ובעלי החיים המתקיימים במקום.
איך מגיעים? בווייז: בריכת ממילא בירושלים.
2. גבעות הכורכר, נס ציונה
גבעות הכורכר בנס ציונה הן פנינת טבע אמיתית. בגבעות מסלולי הליכה קלים המתאימים לכל המשפחה. בימים אלו, מתכסות הגבעות בפריחה מרהיבה, ובראשה פריחתו של אירוס הארגמן המוגן שנמצא בשלהי הפריחה, לצד כלניות וצמחים רבים נוספים. ההליכה בשבילי הגבעה מאפשרת ליהנות מהטבע הפורח ומנופים פתוחים של השפלה.
חלקו של השטח מהווה גן לאומי שאינו מוכרז ועיריית נס ציונה ותושבים מהעיר שומרים ומטפחים את הגבעות.
אך דווקא כאן מקודמת בימים אלה תוכנית בנייה שעלולה לפגוע באוצר הטבע העירוני הזה: מנהל התכנון מקדם אתתוכנית מתחם חרודי, שעלולה לנתק את גבעות הכורכר מגבעת התור ולצמצם את המסדרון האקולוגימה זה מסדרון אקולוגי ואיך הוא שומר על הטבע מהחלק הצפוני של האזור המטרופוליני הצפוני. עיריית נס ציונה ותושבי העיר מתנגדים לבנייה זו.
אתר טבע מקסים קרוב שעיריית נס ציונה מטפחת, וגם נמצא בסיכון, הוא גבעת התור. הגבעה כוללות שביל הליכה מוצל ופריחה עונתית שופעת ומרהיבה, פינות צל ועצים בוגרים. לצערנו גבעה זו עתידה להיות מוקפת בבינוי ובכך עתיד המערכת האקולוגית בה נמצא בסכנה. (למידע נוסף, חפשו "שומרי הגבעות").
איך מגיעים? בווייז: גבעת התור או גבעות הכורכר נס ציונה. בשני האתרים תמצאו כמה מסלולים יפים ובעלי אופי דומה.
3. אתר טבע עירוני האירוסים, נתניה
עדכון: נכון לאביב 2025, שמורת האירוסים בנתניה שופעת פרחים, אך פריחת האירוסים הסתיימה.
במערב נתניה נמצא אתר טבע עירוני האירוסים, המכונה שמורת האירוסים. זהו אתר טבע עירוני המוקדש לשימור מרחב החולות המערבי של העיר ובו פורח אירוס הארגמן.
האתר מציע מסלול הליכה מעגליים או אחרים, שבחודשי האביב מתמלאים בפריחתם של אירוסים, לצד פרחים נוספים כמו כלניות, נוריות ומרבדי תורמוס ארץ ישראלי. השביל מסומן היטב ומתאים למשפחות, ומאפשר חוויה טבעית ייחודית בקרבה לעיר. עיריית נתניה מטפחת את האתר ואף הקימה מעבר אקולוגי בינו ובין פארק בריכת דורה הסמוכה. אקולוג העיר מקדם במקום ניטור אקולוגי לבחינת השפעות העיר על השטח הטבעי.
איך מגיעים? בווייז: שמורת האירוסים בנתניה. החניה המרכזית היא מדרום לאתר, ומשם יוצאים כמה שבילים. כל המסלולים יפים, ואם תבחרו במסלול בכיוון מערב – תגיעו גם לתצפית נופית מרהיבה לים.