ירידה מדאיגה בכמות הפרפרים
ספירת הפרפרים הגדולה של ישראל יוצאת לדרך זו השנה השישית – ותיערך עד לסוף החודש.
ספירת הפרפרים השנתית, שבה כל אחד יכול להשתתף בקלות בהשקעה של 15 דקות בלבד, תורמת להעלאת המודעות לחשיבות הפרפרים והצורך בשמירה עליהם, ומסייעת לחוקרי הטבע.
בישראל, כמו במקומות רבים בעולם, חלה ירידה מדאיגה באוכלוסיות הפרפרים – שיש לה השלכות על מצב הטבע בכלל. מניתוח נתונים של תוכנית ניטור הפרפרים הלאומית, שנאספו בין 2010 ל-2022, עולה כי חלה ירידה של כ-30% במספר הפרפרים הנצפים ושל כ-14% במספר המינים השונים הנצפים (הנתונים מתוך דו"ח מצב הטבע 2024 של "המארג"). עם זאת, בחמש שנות ספירת הפרפרים הגדולה, 2019-2024, המתקיימת בתקופה קבועה באביב – תקופת שיא בפעילות השנתית של הפרפרים – ניכרת יציבות יחסית במספר המינים.
מעבר לחשיבות וליופי של הפרפרים עצמם – הם מהווים סממן למצב המערכת האקולוגית. ירידה במספרם מעידה על פגיעה באיזון הטבעי ועל הידרדרות באיכות הסביבה. הפרפרים הם מאביקים חשובים של צמחים רבים, כולל גידולים חקלאיים. היעלמותם עלולה לפגוע בתהליכי ההאבקה ובייצור הפירות והזרעים. הפרפרים הם חלק בלתי נפרד משרשרת המזון, ומשמשים כמזון לציפורים, זוחלים וחרקים אחרים. ירידה באוכלוסיותיהם משפיעה על מגוון המינים בטבע.
🦋 הצטרפו לספירת הפרפרים הגדולה – כל הפרטים כאן
🦋 14 פרפרים ישראליים שכדאי להכיר
כל מה שקורה בטבע – אצלכם במייל!
הירשמו לניוזלטר שלנו – עם כל מה שקורה בטבע, הסיפורים הכי מעניינים והתמונות הכי יפות!
ההרשמה בכפוף לתנאי השימוש באתר
לומדים איך לשמור על הפרפרים
מה גורם לפגיעה בפרפרים ולצמצום מספר המינים שלהם?
סיבה מרכזית לצמצום מספר הפרפרים, ובכלל לפגיעה בחיות הבר ובטבע, היא אובדן בתי גידול – כלומר צמצום שטחי הטבע בעקבות פיתוח עירוני מואץ, חקלאות אינטנסיבית ומרחבים פתוחים שמתכווצים בעקבות הקמת בתים, סלילת כבישים או סיבות אחרות. מעבר לכך, פרפרים וחרקים נפגעים משימוש בחומרי הדברה, בחקלאות ובגינות פרטיות, ומשינויי אקלים, כמו עלייה בטמפרטורות, שינויים בדפוסי המשקעים ואירועי מזג אוויר קיצוניים המשפיעים על זמינות המזון לפרפרים ועל מחזור חייהם. בתוך כך, צמצום השטחים בשבהם צמחי הבר גורם לפגיעה קשה בפרפרים ובצמחי הצוף שלהם.
ספירת הפרפרים, ובכלל הניטור של מצבם, מאפשרים לתעד את השינויים – ועל ידי כך לגבש את הצבעדים הנדרשים כדי להגן על בתי גידול טבעיים: שמירה על מרחבים פתוחים, פארקים וגינות בר, והימנעות מפיתוח בשטחים בעלי ערך אקולוגי; לפעול לצמצום השימוש בחומרי הדברה, למשל במעבר לחקלאות בת-קיימא ולשימוש בחומרי הדברה ידידותיים לסביבה בגינות פרטיות; וגם לפעול לטיפוח צמחי צוף – לשתול צמחים המושכים פרפרים בגינות, פארקים ושטחים ציבוריים, ויצירת בתי גידול מתאימים לזחלים.
בספירת הפרפרים של 2024 התקבלו כ-800 דיווחים על כ-70 מיני פרפרים – ובסך הכל מאז תחילת הספירות ב-2019, התקבלו יותר מ-4,000 דיווחים.
הפרפרים הנפוצים ביותר על פי הספירה היה לבנין הצנון ולבנין הכרוב ,בדומה לשנים קודמות – שניהם פרפרים לבנים וגדולים הבולטים על רקע הצמחיה ומוכרים במיוחד.
פרפרים נוספים שהתבלטו בספירה היו צהבוני התלתן, נמפית החורשף, סטירית פקוחה, כחלון האפון ואביבית משוישת.
עוד מידע על הספירה ב-2024 תוכלו למצוא כאן