תוצאות חיפוש

סופרים פרפרים -
ושומרים על הטבע

מערכת החברה להגנת הטבע

הם רבים, מפתיעים וצבעוניים – ותמיד חלמתם לזהות כל אחד מהם? אז בואו לעוף עם הפרפרים!

הצטרפו למערך הניטור שעוקב ומתעד את הפרפרים, ולקבוצות המתנדבים של החברה להגנת הטבע ואגודת חובבי הפרפרים. כך תסייעו למחקר ולשמירה על הפרפרים בישראל.

🦋 ספירת הפרפרים תיערך השנה ב-6-26.4.25 – מוזמנים להצטרף! 

תקריב של פרפר טבעית זוטית על פרח צהוב
פרפר טבעית זוטית

למה חשוב לעקוב אחרי הפרפרים?

פרפרים הם לא רק צבעוניים, יפים ומושכים את העין. הם חשובים במיוחד בכל מה שקשור למעקב אחר תהליכים בטבע.

הפרפרים ידועים כסמן חי לסביבה הטבעית, בגלל הרגישות הרבה שלהם לשינויים שמתרחשים בה. פרפרים יכולים להעיד על מצבם של מרחבי הטבע הפתוחים, של המערכות האקולוגיות ושל המגוון הביולוגי בטבע.

יחסית למעופפים אחרים, הפרפרים הם גדולים, עפים לאט יותר וחיים בבית גידול מסוים, לצד צמחים פונדקאים.

הפרפרים קלים לזיהוי ומתועדים היטב ביחס לקבוצות אחרות של מעופפים, ולכן קל יחסית לצפות בהם כדי לקבל תמונת מצב על הטבע. המידע שמתקבל בעקבות ניטור הפרפרים מצטרף למאגר התצפיות, ומסייע למחקר והגנה על זני הפרפרים השונים.

בשנת 2008 נכתב הפרוטוקול הלאומי לניטור פרפרים בישראל.

צפו בתמונות והכירו את הסיפורים של 14 פרפרים ישראליים מרהיבים

פרפר נימפית הסרפד על צמח
פרפר נימפית הסרפד

סופרים ומדווחים על הפרפרים - ותורמים לשמירת הטבע בישראל

למה סופרים פרפרים? הפרפרים ידועים כסמן חי לסביבה הטבעית, בהיותם רגישים לשינויים בסביבה. המידע שמתקבל מהציבור יסייע למחקר על שינויים בתפוצת הפרפרים לאורך שנים, ויסייע להגן על פרפרים, כמו גם להבין את השפעת שינויי הסביבה.

איפה ומתי סופרים את הפרפרים? בכל שטח פתוח לבחירתכם, שבו נראים פרפרים מעופפים. רצוי לבצע את התצפית בין השעות 09:00 ל-12:00 או עד 15:00, אך ככל שהשעה תהיה מאוחרת יותר כך ירד הסיכוי לראות פרפרים. בנוסף, יש תוכנית לניטור פרפרים שפועלת כל השנה. פרטים בהמשך העמוד.

איפה מדווחים? לצורך הדיווח נבנה טופס ייעודי שאליו אפשר להיכנס מהטלפון הנייד, במהלך התצפית, או מאוחר יותר מהאתר. הקליקו כדי להיכנס לטופס.

איך סופרים את הפרפרים? עמדו בנקודה מסוימת והסתכלו סביב במשך 15 דקות. אם ראיתם פרפר, אפשר להתקרב אליו כדי לזהות אותו. רשמו את כל מיני הפרפרים שאתם רואים וכמה ראיתם מכל מין. רק שימו לב לא לספור יותר מפעם אחת את אותו פרפר שעף וחזר שוב ושוב…

איך מזהים את הפרפרים? ​היעזרו במדריך הייעודי לספירת הפרפרים הגדולה, או בתמונות הפרפרים שבטופס הדיווח. אם אתם מכירים ומזהים פרפרים נוספים שלא מופיעים כאן, תוכלו לדווח גם עליהם תחת הקטגוריה "פרפר אחר". הספר "מדריך הפרפרים בישראל" מאת דובי בנימיני מומלץ גם הוא לצורך זיהוי.

​​האם מותר לערוך תצפית נוספת? כמובן! כל המרבה הרי זה משובח. יש מספר אפשרויות לכך:

א. להמשיך ללכת 500 מטר או יותר מנקודת התצפית הראשונה ולבצע תצפית חדשה.
ב. לחזור לאותו אתר שבו ביצעתם את הספירה במועד אחר במהלך ספירת הפרפרים הגדולה ולבצע ספירות חוזרות.
ג. לצאת לתצפיות ספירה במקומות אחרים, במהלך ספירת הפרפרים הגדולה.

ספירת הפרפרים הגדולה הושקה לראשונה בישראל באביב 2019. את הספירה מובילה אגודת חובבי הפרפרים בשיתוף עם החברה להגנת הטבע, המוזיאון לטבע ע"ש שטיינהרדט וגני הנדיב.

מידע נוסף על ספירת הפרפרים וחומרים חינוכיים באתר אגודת חובבי הפרפרים היכנסו כדי לדווח על תצפיות בספירת הפרפרים הגדולה
תקריב מרהיב של פרפר זנב הסנונית על פרח
פרפר זנב סנונית. צילום: משה לאודון

מה למדנו מספירת הפרפרים?

בספירה של 2024 התקבלו כ-800 דיווחים על כ-70 מיני פרפרים – ובסך הכל מאז תחילת הספירות ב-2019, התקבלו יותר מ-4,000 דיווחים.

הפרפרים הנפוצים ביותר על פי הספירה היה לבנין הצנון ולבנין הכרוב ,בדומה לשנים קודמות – שניהם פרפרים לבנים וגדולים הבולטים על רקע הצמחיה ומוכרים במיוחד.

פרפרים נוספים שהתבלטו בספירה היו צהבוני התלתן, נמפית החורשף, סטירית פקוחה, כחלון האפון ואביבית משוישת.

עוד מידע על הספירה ב-2024 תוכלו למצוא כאן.

הזוכים בתחרות היו אלופי הספירה – ששלחו מספר רב של דיווחים ממקומות שונים.

האם אלו כל הפרפרים בישראל? בוודאי שלא. תוצאות הספירה מתייחסות למספר הפרפרים שנצפו. לשם הסקת מסקנות מדעיות, עלינו להתייחס למספרים הללו באופן יחסי – בהתאם למאמץ הדיגום. כלומר, למספר המדווחים השונים ומספר הדיווחים שנשלחו. כך אנחנו יכולים לאפיין את השכיחות של מינים ולזהות את המינים הנפוצים ביותר בכל שנה ושנה.

הפרפר תכליל האזוב עומד על פרח
תכליל האזוב. צילום: שי ברוך מעוז

ניטור פרפרים בישראל

התכנית הלאומית לניטור פרפרים מכשירה ומפעילה קבוצות מנטרים בשיתוף אגודת חובבי הפרפרים. המתנדבים יוצאים למסלולי ניטור קצרים (כ-300 מטר) פעמיים בחודש, בין אוקטובר לסוף יוני.

הההכשרה כוללת סדרת מפגשים, עם הרצאות, סיורים ופעילויות נוספות. במהלך המפגשים תכירו את הפרפרים בארץ, תלמדו על המשמעות הביולוגית שלהם ותבינו איך מנטרים אותם. ההכשרה מבוצעת בתשלום סמלי, ולכל משתתף יוענק כשי מדריך הפרפרים בישראל מאת דובי בנימיני.

סקרי פרפרים נוספים:

סקר נחושתן נמלים גלילי (כחליל הגליל)
סקר צמריר הקדד

איך שומרים על הטבע 24/7 וגם מקבלים הטבות שוות?

בואו להיות חברים להגנת הטבע

תהיו חברים