התורמוס הוא סוג צמח ממשפחת הקטניות, הכולל יותר מ-200 מינים ברחבי העולם, רובם נפוצים באמריקה הצפונית והדרומית, אך גם ביבשות אחרות. בישראל קיימים שישה מינים של תורמוס, כאשר שניים מהם בולטים במיוחד:
🌼 תורמוס ארץ-ישראלי (Lupinus palaestinus): המין הנפוץ ביותר בארץ, שצומח אצלנו רק במישור החוף. העלים מאוצבעים עם חמש אונות, והפרחים בצבעי לבן עד ורוד בהיר. הפריחה מתרחשת מפברואר עד אפריל, וניתן למצוא מרבדי פריחה גדולים באזור השרון.
🌼 תורמוס הרים (Lupinus pilosus): צמח חד-שנתי גבוה, הפורח בכחול עז ויוצר מרבדים מרשימים בנוף. העלים מאוצבעים ומכוסים בשערות לבנות קצרות. הפרחים ערוכים בתפרחת רבת-פרחים הנפתחים בזה אחר זה, והתפרחת משנה את צבעה לאחר ההפריה. הצמח נפוץ בהרים, בעיקר בקרקעות כבדות המכילות אבן גיר. פורח מפברואר עד מאי.
🌼 התורמוסים מהווים חלק חשוב במערכת האקולוגית, ומרבדי הפריחה שלהם מושכים מאביקים רבים ותורמים למגוון הביולוגי. אגב, התורמוס הוא צמח רעיל, אך בעבר נהגו לאכול אותו לאחר שבושל כמה פעמים כדי להסיר את הרעלנים.
🌼 פרט לתורמוסים הנפוצים יחסית, אפשר למצוא בארץ גם את התורמוס הצהוב, מין נדיר ומוגן הגדל בקרקעות חוליות באזור החוף. נוכל לנסות לאתרו בחורשת יקיר בהרצליה ובגבעת הצבעונים בחדרה. תורמוס צר עלים הוא מין נדיר ומוגן נוסף, הפורח בצבעי תכלת בהיר- סגול.
🌼 בארץ אפשר למצוא גם את התורמוס הספרדי. בעבר, התורמוס הספרדי זוהה כתורמוס תרבותי, אך הוגדר מחדש כמין שונה. הוא גדל רק בתלים הגעשיים של רמת הגולן ולו תפרחת בעלת שני גוונים: הפרחים התחתונים ורודים, והם הופכים לבנים-צהבהבים במעלה התפרחת.
🌼 מין נוסף הוא התורמוס השעיר – מין נדיר הגדל בעיקר בקרקעות חוליות באזור השרון. וכן בגליל העליון והתחתון ובהר קטע בחרמון. מין זה נבדל מתורמוס ההרים בתפרחת קצרה וקטנה יותר וכן בעלים בעלי שערות רכות משני צידי העלה.